
Yläluomileikkaus eli blefaroplastia
Yläluomileikkaus on plastiikkakirurgisista leikkauksista yksi yleisimpiä. Raskailta tuntuvat ja näyttävät yläluomet ovat monille sekä toiminnallinen että esteettinen haitta. Yläluomen löysä, ylimääräinen iho saa aikaan väsyneen ilmeen, ja raskaat yläluomet voivat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, migreeniä tai väsymystä. Pahimmillaan ripsirajan yli valuva ihoylimäärä voi häiritä näkökenttää, autolla ajoa tai päätetyöskentelyä. Oli syynä sitten esteettinen korjaus tai toiminnallinen haitta, ongelma on hoidettavissa helposti yläluomileikkauksella.
Konsultaatiokäynti
Yläluomileikkaus suunnitellaan aina leikkaavan plastiikkakirurgin kanssa yksilöllisesti. Vastaanotolla käydään läpi asiakkaan toiveet ja tarpeet parhaimman lopputuloksen varmistamiseksi. Lisäksi keskustellaan toimenpiteeseen valmistautumisesta, toimenpiteen kulusta, toipumisesta, jälkihoidosta sekä toimenpiteeseen liittyvistä riskeistä. On tärkeää ymmärtää, että yläluomien löysyys voi osaltaan johtua myös otsan löystymisestä, jolloin pelkkä yläluomileikkaus ei aina ole riittävä toimenpide. Joskus onkin tarpeen harkita löystyneen otsan ihon kiristystä samassa yhteydessä. Nämä asiat selvitetään vastaanoton yhteydessä.
Ennen leikkausta
Hyvä terveys ja ravitsemustila nopeuttavat leikkauksesta toipumisessa. Ruokavalio kannattaa pitää ravintopitoisena ja monipuolisena. Vitamiinilisiä saa käyttää, mutta omega-3 -valmisteet, kalaöljykapselit sekä aspiriinia sisältävät lääkkeet pitäisi jättää tauolle 4 viikkoa ennen leikkausta. Tupakointi heikentää haavan paranemista ja olisikin hyvä, jos tupakoinnin voisi tauottaa tai lopettaa neljä viikkoa ennen leikkausta.
Leikkaus
Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisesti. Löyhä iho poistetaan, ja samassa yhteydessä poistetaan tarpeen mukaan pieni osa allaolevaa lihasta, sekä rasvaa.Toimenpide kestää alle tunnin ja lepohuoneessa ollaan yleensä pari tuntia jälkeenpäin. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua.
Leikkauksen jälkeen
Toimenpiteen jälkeen on tarpeen levätä heräämössä kylmähauteet silmien päällä. Tällä varmistetaan etteivät haavat ala vuotaa ja että parantuminen lähtee odotetusti käyntiin. Kotiin pääsee noin parin tunnin seurannan jälkeen. Rentouttavan lääkityksen vuoksi mukana tulisi olla hakija. Tavanomaiset kipulääkkeet ovat yleensä riittäviä. Pientä tihkuvuotoa voi vielä toimenpidepäivän iltana esiintyä. Vuotokohdan kevyt painelu vanutupolla yleensä auttaa. Turvotus on pahimmillaan yleensä leikkausta seuraavina parina kolmena päivänä. Mustelmia voi esiintyä, mutta nämä paranevat yleensä ensimmäisen kahden viikon aikana.
Fyysinen rasitus leikkauksen jälkeen on kielletty parin viikon ajan, mutta näyttöpäätetyöskentelyä voi tehdä jo seuraavana päivänä, kunhan välttää pää alaspäin oloa ja kumartelua. Viileällä hautominen vähentää turvotusta ja mustelmien muodostumista. Kohoasennossa nukkuminen on ensimmäisten päivien ajan suositeltavaa. Sairausloman tarve on keskimäärin 1-2 viikkoa.
Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua. Tässä vaiheessa arvet vielä punottavat ja turvotusta sekä mustelmaa voi vielä olla. Arvet vaalenevat vähitellen, ja punoituksen häviäminen on hyvin yksilöllistä. Aikaa saattaa kulua muutamasta viikosta kuukausiin. Arpien vaalennuttua ne jäävät hyvin piiloon silmäpoimuun. Raskaampaa liikuntaa on syytä välttää muutaman viikon ajan. Saunominen ja uiminen on sallittua yleensä heti ompeleiden poiston jälkeen.
Kontrollikäynnit
Jälkikontrolli on tärkeä osa hoitoprosessia. Se sovitaan leikanneen lääkärin kanssa. Ensimmäinen kontrolli on yleensä viikon kohdalla, toinen 3-6 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrollit ovat aina maksuttomia.
Alaluomileikkaus
Alaluomileikkaus on yleinen, mutta yläluomileikkausta haastavampi toimenpide. Yleisimpiä leikkausarvioon hakeutumisen syitä ovat alaluomen rypyt, sekä alaluomella olevat silmäpussit. Leikkauksella voidaan poistaa ylimääräistä rasvapullotusta tai löystynyttä ihoa, sekä tarvittaessa kiristää luomen tukirakenteita. Voimakas kyynelura alaluomen ja poskipään välissä on myös usein syy leikkaukseen.
Konsultaatiokäynti
Suunnittelu tehdään aina leikkaavan lääkärin vastaanotolla. Tällöin keskustellaan potilaan toiveista ja arvioidaan mistä ongelma johtuu. Vastaanotolla tarkastetaan huolellisesti alaluomen tukirakenteet, jotka ikääntyessä saattavat olla löystyneet. Alaluomileikkaus voidaan toteuttaa usealla tavalla ongelmasta ja kudosten rakenteesta riippuen. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, mutta nukutusta suositellaan tapauskohtaisesti. Konsultaatiokäynnillä käydään läpi eri hoitovaihtoehdot.
Mikäli ongelmana on pelkkä lievä ihon löysyys tai ryppyisyys, saattaa kevyempi laserkäsittely olla leikkausta parempi vaihtoehto. Toisinaan pieni pelkän ylimääräisen ihon poisto kirurgisesti voi olla tarpeen. Useissa tapauksissa pelkkä ihon poisto ei riitä, vaan samassa yhteydessä on tarpeen tasoittaa tai poistaa alaluomen silmäpussia aiheuttavaa rasvaa. Jos ongelmana on alaluomen ja tukirakenteiden löystyminen, pyritään sopiva kireys palauttamaan leikkauksen yhteydessä. Toimenpide on toisinaan mahdollista tehdä kokonaan alaluomen sisäpuolen kautta.
Jokainen leikkaus suunnitellaan yksilöllisesti, ja käydään tarkasti läpi konsultaatiokäynnin yhteydessä.
Ennen leikkausta
Hyvä terveys ja ravitsemustila nopeuttavat leikkauksesta toipumisessa. Ruokavalio kannattaa pitää ravintopitoisena ja monipuolisena. Vitamiinilisiä saa käyttää, mutta omega3- rasvahappovalmisteet, kalaöljykapselit sekä aspiriinia sisältävät lääkkeet pitää jättää tauolle 4 viikkoa ennen leikkausta. Tupakointi on alaluomileikkauksen yhteydessä ehdottomasti haitallista. Se heikentää haavan paranemista ja voi aiheuttaa paranemishäiriöitä. Tästä syystä tupakointi tulee lopettaa tai tauottaa viimeistään neljä viikkoa ennen leikkausta.
Leikkaus
Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, mutta usein kevyttä nukutusta suositellaan. Leikkaushaava tulee joko alaluomen sisäpinnalle, ripsirajan alle iholle, tai joissain tapauksissa molempiin.
Leikkauksen jälkeen
Toimenpiteen jälkeen on tarpeen levätä heräämössä kylmähauteet silmien päällä. Tällä varmistetaan etteivät haavat ala vuotaa ja että parantuminen lähtee odotetusti käyntiin. Kotiin pääsee noin parin tunnin seurannan jälkeen. Leikkauksen aikana annetaan rentouttavaa lääkettä, jonka vuoksi mukana tulisi olla hakija. Tavanomaiset kipulääkkeet ovat yleensä riittäviä. Alaluomileikkauksen jälkeen käytetään usein taitoksia, jotka painavat leikkausaluetta 1-2 päivän ajan. Turvotus on pahimmillaan yleensä leikkausta seuraavina parina, kolmena päivänä.
Alaluomileikkaus on yläluomileikkausta vaativampi. Myös paraneminen vie pitempään. Fyysinen rasitus leikkauksen jälkeen on kielletty, mutta näyttöpäätetyöskentelyä voi tehdä jo seuraavana päivänä, kun välttää pää alaspäin oloa ja kumartelua. Viileällä hautominen voi vähentää turvotusta ja mustelmien muodostumista. Kohoasennossa nukkuminen on ensimmäisten päivien ajan suositeltavaa.
Jos leikkaus on tehty luomen sisäpuolitse, ei ompeleita tarvitse poistaa. Muussa tapauksessa ne poistetaan noin viikon kuluttua, jolloin myös tarkistetaan luomen reunan tilanne. Tässä vaiheessa arvet vielä punottavat ja turvotusta sekä mustelmaa voi vielä olla. Arvet vaalenevat vähitellen, mutta punoituksen häviäminen on hyvin yksilöllistä. Aikaa saattaa kulua muutamasta viikosta kuukausiin. Toimenpiteestä riippuen alaluomileikkauksesta paraneminen on yläluomia hitaampaa.
Kontrollikäynnit
Jälkikontrolli sovitaan yksilöllisesti leikanneen lääkärin kanssa. Ensimmäinen kontrolli on yleensä ompeleiden poiston yhteydessä viikon kohdalla, ja seuraava noin 3-6 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrollit ovat aina maksuttomia.

Kulmakarvojen ja otsan kohotus
Ikääntyessä kulmakarvat voivat laskeutua kulmaluun alapuolelle, mikä antaa väsyneen vaikutelman ja lisää myös yläluomien raskautta. Mikäli kulmakarvojen laskeuma on hankala, jatkuva kulmakarvojen nostaminen eli otsalihaksen aktivoiminen voi päivän mittaan tuntua raskaalta ja aiheuttaa jopa päänsärkyä. Kulmakarvonen tai otsan kohotus voidaan hyvin tehdä samassa yhteydessä yläluomileikkauksen kanssa tarpeen mukaan.
Kulmakarvojen kohotusleikkauksen tekniikoita on useita. Tästä syystä perusteellinen konsultaatiokäynti ja leikkaussuunnittelu ennen toimenpidettä on tarpeen. Käynnillä sinulle suositellaan yksilöllisesti valittua, parasta mahdollista leikkaustekniikkaa.
Otsan kohotusleikkaus, jossa myös kulmakarvat nousevat, voidaan tehdä hiuspohjaan tai otsaan tehdyn avauksen kautta. Pelkkä kulmakarvojen kohotus voidaan tehdä joko suoraan kulmakarvojen päälle tehtävästä ihopoistosta, yläluomileikkauksen yhteydessä tehtävästä avauksesta tai hiuspohjaan tehtävästä avauksesta ohimoilla (temporal lift). Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa sen laajuudesta riippuen. Tavallisesti toimenpiteen jälkeen pääsee kotiutumaan samana päivänä.
Kaikkiin leikkaustekniikoihin liittyy verenvuodon sekä tulehduksen riskit, jotka ovat varsin vähäisiä. Otsan kohotusleikkaukseen hiusrajasta tehtävästä avauksesta eli koronaaliavauksesta liittyy tuntopuutoksen riski päälaella. Kulmakarvojen kohotukseen ohimoon tehtävästä avauksesta liittyy kasvohermon otsahaaran vaurion riski, mutta tämä voidaan minimoida oikealla leikkaustekniikalla ja anatomian tuntemuksella.
Kaikkien leikkausten jälkeen leikkausalueella on mustelmaa ja turvotusta, joka laskee noin viikon kuluttua. Lievempää turvottelua voi olla isompien toimenpiteiden jälkeen pidempäänkin. Ompeleet oistetaan yleensä noin 7-10 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Leikkausalueen saa kastella seuraavana päivänä, mutta saunaa, uimista ja kylpyä tulee välttää aina vähintään ompeleiden poistoon saakka. Raskaampaa liikuntaa tai ponnistelua kannattaa välttää kahden viikon ajan.
Ensimmäinen kontrolli sovitaan yleensä ompleiden poiston yhteyteen, ja toinen noin 2-3kk kohdalle. Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä 1-2 viikkoa työnkuvasta riippuen.

Rasvansiirto kasvoihin
Rasvansiirrolla kasvoihin voidaan korjata ikääntymisestä johtuvaa kasvojen volyymin vähentymistä, ja parantaa kasvojen ihon laatua. Toisinaan toimenpidettä tarvitaan myös epäsymmetrioiden tai kiristävien arpien hoitoon. Omaa rasvaa voidaan käyttää myös luonnollisena “täyteaineena” esimerkiksi nasolabiaali- ja marionettijuonteisiin. Hienoksi pilkotun nanorasvan avulla apua voidaan saada myös tummiin silmänalusiin ja tarvittaessa siirtää rasvaa ohuella neulalla syvempiin ryppyihin.
Konsultaatiokäynti
Kuten kaikissa toimenpiteissä, myös rasvansiirron suunnittelu vaatii huolellista konsultaatiokäyntiä. Käynnillä kartoitetaan läpi toiveet, odotukset, ja eri hoitovaihtoehdot. Rasvansiirto kasvoihin voidaan hyvin yhdistää muihin toimenpiteisiin, ja tämä onkin varsin yleistä. Konsultaatiokäynnillä suunnitellaan myös rasvan ottokohta. Yleisimpiä alueita rasvanottokohdaksi ovat sisäpolvet, vatsa ja kyljet.
Ennen leikkausta
Hyvä terveys ja ravitsemustila nopeuttavat leikkauksesta toipumisessa. Ruokavalio kannattaa pitää ravintopitoisena ja monipuolisena. Vitamiinilisiä saa käyttää, mutta omega-3 -valmisteet, kalaöljykapselit sekä aspiriinia sisältävät lääkkeet pitäisi jättää tauolle 4 viikkoa ennen leikkausta. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi tupakointi tulisi tauottaa tai lopettaa neljä viikkoa ennen leikkausta.
Leikkaus
Toimenpide tehdään yleensä kevyessä nukutuksessa. Rasvaa otetaan vain tarvittava määrä ja ottokohta valitaan yhdessä potilaan kanssa etukäteen. Rasva siirretään halutulle alueelle ohutta, tylppää kanyylia käyttäen. Toimenpide on päiväkirurginen, ja kotiin pääseekin muutaman tunnin seurannan jälkeen.
Leikkauksen jälkeen
Rasvansiirretoimenpiteen riskit ovat hyvin vähäiset. Rasvanottokohdassa voi esiintyä toimenpiteen jälkeen mustelmaa ja turvotusta, jotka häviävät ajan kanssa . Myös rasvansiirtoalueen mustelmat ovat mahdollisia, ja turvotus hyvin yleistä, mutta tavallisesti nämä laskevat ensimmäisen viikon aikana. Lievempää turvotusta voi olla useampia viikkoja. Raskaampaa liikuntaa ja ponnistelua kannattaa välttää noin kahden viikon ajan. Sairaslomaa kirjoitetaan tarpeen mukaan 1-2 viikkoa.
Kuten rintojen rasvansiirrossakin, kaikki siirretty rasva ei tartu. Eniten tarttuneen rasvan määrään vaikuttaa sen siirtopaikka - esimerkiksi alaluomiin rasva suurimmalta osalta jää, kun taas huulista tätä häviä yleensä enemmän. Lopullinen tulos on arvioitavissa yleensä 3-4 kuukauden kohdalla. Joskus parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi toimenpide on tarpeen uusia. Arpia rasvansiirrosta ei juurikaan jää.
Kontrollikäynnit
Ensimmäinen kontrolli sovitaan yleensä noin viikon kohdalle, toinen noin 2-4 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrollit ovat aina maksuttomia.

Hörökorvaleikkaus eli otoplasia
Hörökorvalla tarkoitetaan ulkonevaa korvalehteä. Hörökorvat johtuvat synnynnäisestä tilanteesta, jossa korva jää yleensä yläosastaan ulkonevaksi tehden korvat häiritsevän sirottaviksi.Tilanne voi olla toispuolinen tai molemminpuolinen. Toiselle häiritsevän poikkeavan näköinen hörökorva on toiselle enemminkin kaunis piirre. Leikkaushoidon toiveen tuleekin aina lähteä potilaan aloitteesta. Leikkaus voidaan tehdä lapsille jo ennen kouluikää tai ala-asteikäisenä, mutta voidaan toteuttaa yhtä lailla myös aikuisille.
Konsultaatiokäynti
Hörökorvaleikkaus suunnitellaan aina yksilöllisesti ja konsultaatioon on suositeltavaa käyttää riittävästi aikaa. Vastaanotolla korvalehden malli sekä ruston poikkeavuus arvioidaan, ja mietitään tämän perusteella paras mahdollinen leikkaustekniikka. Lisäksi ennen leikkausta on tärkee käydä huolellisesti läpi asiakkaan toiveet ja tarpeet parhaimman lopputuloksen varmistamiseksi. Nuorille ja aikuisille hörökorvaleikkauksen voi tehdä paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä. Lapsille leikkaus tehdään nukutuksessa.
Ennen leikkausta
Hyvä terveys ja ravitsemustila nopeuttavat leikkauksesta toipumisessa. Ruokavalio kannattaa pitää ravintopitoisena ja monipuolisena. Vitamiinilisiä saa käyttää, mutta omega3- rasvahappovalmisteet, kalaöljykapselit sekä aspiriinia sisältävät lääkkeet pitää jättää tauolle 4 viikkoa ennen leikkausta. Tupakoint tulisi lopettaa tai tauottaa viimeistään neljä viikkoa ennen leikkausta.
Leikkaus
Leikkaus tehdään joko kevyessä nukutuksessa, tai paikallispuudutuksessa rentouttavan lääkkeen kanssa. Leikkaustekniikoita korvalehden muodon korjaamiseksi on useita. Toisissa rustoa halkaistaan ja poistetaan, toisissa tätä ainoastaan pehmennetään ja muotoillaan ompeleilla. Tarkka leikkaustekniikka suunnitellaan aina ennen leikkausta vastaanottokäynnin yhteydessä. Leikkaukseen liittyviä suurimpia riskejä on useisiin muihin leikkauksiin verrattuna suurempi verenvuotoriski. Vuotoriskista johtuen pään ympäri laitetaan jo leikkaussalissa tukisidos. Leikkaushaava sijoittuu korvalehden taakse varsin huomaamattomalle alueelle.
Leikkauksen jälkeen
Pään ympäri laitettu tukisidos poistetaan yleensä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen tilalle vaihdetaan tukipanta, jota käytetään yksilöllisen ohjeen mukaan - yleensä ensimmäinen viikko yötä päivää ja tämän jälkeen kolme viikkoa öisin. Ompeleet poistetaan yleensä viikon kohdalla. Tukisidosta pidetään ensimmäiseen suihkuun asti eli kaksi vuorokautta. Tämän jälkeen pidetään pelkkää tukipantaa ympäri vuorokauden 1 viikkoon asti ja öisin 1 kuukauteen asti. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Suurin mustelmaisuus ja turvotus poistuu yleensä muutamassa viikossa. Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä vähäistä, ja tavalliset särkylääkkeet riittävät kivun hoitoon hyvin. Sairaslomaa kirjoitetaan tapauskohtaisesti, yleensä muutamaksi viikoksi. Tulokset ovat nähtävissä heti, mutta turvotuksen ja mustelmien paraneminen alueelta kestää yleensä muutaman viikon.
Kontrollikäynnit
Ensimmäinen kontrollikäynti sovitaan yleensä 2-7 vuorokauden päähän toimenpiteestä, ja seuraava noin kahden kuukauden kohdalle leikkauksesta. Tällöin voidaan arvioida lopullinne leikkaustulos. Kontrollikäynnit ovat aina maksuttomia.